čo som dnes jedla #1
Rozhodla som sa, že okrem témy FOOD AND COFFEE o jedle zaradím aj tému ČO SOM DNES JEDLA... Prečo?
Rada pozerám podobné videá. A hovorím si, že keby to neboli videá, kľudne by som si o tom aj prečítala, plus pozrela nejaké fotky. Takže budem dúfať, že je nás takých viac :). Podľa mňa je to zaujímavé a inšpiratívne, pozrieť si, čo si niekto zvykne dať na raňajky, na obed alebo na večeru. Len v taký bežný deň. A niekedy sa naozaj oplatí zachytiť, čo ste jedli. Napríklad, keď idete jesť na nejaké super miesto alebo si doma varíte nejaké fancy jedlo. Môj muž strašne rád varí, takže u nás je to skoro stále, že máme niečo dobré na stole.
Sama rozmýšľam nad hlavným rozdielom, ktorý medzi danými témami je. Takže aby som to vysvetlila...
V téme FOOD AND COFFEE by som sa chcela viac venovať jedeniu vonku. Čiže kde sme boli, čo sme si tam dali, aké to bolo a tak. Nie nejakému celodennému prierezu toho, čo som cez deň zjedla. Príspevky v tejto kategórií budú venované jedlu z nejakej prevádzky, v ktorej sme si boli dať jesť. Proste fotky a môj názor. Tiež káva. Ja aj môj muž máme veľmi radi dobrú kávu a už teraz mám nejaké nápady, komu by som chcela pár príspevkov venovať... Takže zhruba tak.
V téme ČO SOM DNES JEDLA sa budem venovať jedlu ako "palivu". Čiže, čo som dnes zjedla, aby som doplnila palivo? :) Či už to bude zahŕňať to, čo som si pripravila a zjedla doma, alebo to, čo som si dala vonku.
Takže, ideme na to.
na raňajkách v Thalmeineri
Dobre, trošku klamem. Predtým, než sme si dali raňajky v Thalmeineri, som ešte doma zjedla jeden kúsok štrúdle a vypila som čaj. Ale to len preto, že s malým dieťaťom nikdy neviete, kedy sa vám podarí odísť z domu. A ja som ten typ, ktorý je ráno strašne hladný. Takže prvotný hlad som zahnala a čuduj sa svete, v aute pripravení na odchod sme sedeli už o 9:45 - u nás dobrý čas! Bol to akurát voľný deň (Dušičky alebo "Šech svätých"), takže sme mohli ísť na rodinné raňajky.
Inak, čo je Thameiner?
Vynikajúca kaviareň v Trnave. Hneď na námestí. Vlastne je to tam, kde je stále plno. A vonia to tam skvelou kávou. A ešte domácim chlebíkom. A počuť tam stále vravu a príjemnú hudbu. A v neposlednom rade sa tam cítite tak, že ste fakt ich vážený zákazník, vďaka milému personálu. A to je na nezaplatenie. Takže, "to" je Thalmeiner.
A v rámci raňajok máte v cene aj kávu podľa výberu a pomarančový fresh. No nechoď tam na raňajky?! Náš výber bol už klasika, pre mňa cappucino a pre manžela espresso (také to najmenšie, bez mlieka a skoro bez vody) proste len ten najtuhší kávový elixír.
Takže ja som si dala ich špaldové lievance vo vanilkovej omáčke s lesným ovocím. Porcia zasycujúca - mama bola spokojná. Jediné, čo ma prekvapilo, bol makový posyp na vanikovej omáčke. S tým som nerátala a ani sa mi to chuťovo veľmi nerátalo. Ale inak super, túžila som si ich dať už od leta a vždy tam bolo toľko ľudí, že na ne bolo treba dlho čakať. Teraz mi to konečne vyšlo! :)
Môj muž si dal ich megaomeletu s chedarom a s domácim chlebíkom a zeleninkou. Nechám fotky, nech hovoria za seba :).



obed
Naše doobedie bolo skvelé. Najkrajšie dni sú pre mňa také, ktoré trávime všetci traja spolu. Do toho krásny slnečný deň a to ma hreje na duši aj na tele.
Keď sme uložili náš malý zázrak spinkať, dali sme si obed. Doma. Ale, ako som spomínala už vyššie, vďaka môjmu mužovi je to vždy reštauračný zážitok. Niekedy sa to ani tam nevyrovná tomu, čo vie človek vykúzliť doma. Z balíku špagiet, kreviet z KON-RADu, cesnaku, kyslej smotany, olivového oleja, trochy rajčinového pretlaku, čili a parmezánu. Vždy si pomyslím - bože, toto je ale porcia, toto asi nedám... No už som si žalúdok vytrénovala tak, že na dobré sa nájde miesto vždy. Alebo sa to tam potlačí :).
tip: Ešte k tým krevetám z KON-RADu ( supermarket v Bratislave). Tak tie sú vážne, vážne dobré! Jasne, sú mrazené. Ale sú dobré! Viete, ako si kúpite niekedy mrazené krevety a oni vám potom "rozvoňajú" celú kuchyňu takou čudnou "pamorskou" vôňou... A možno sa snažíte sami seba presvedčiť, že to tak voňať má... Tak vám poviem jedno - nemá. A tieto krevety tak nevoňajú. Asi je ten spôsob a rýchlosť ich zmrazenia tak premakaný, že si zachovávajú čerstvosť a nevoňajú, hm, ako by som to povedala - ako keby si na to zmrazenie počkali dobrých pár dní a stihli už pustiť tú pamorskú chuť a vôňu. Alebo biologicky vysvetlené - už sa stihol započať proces rozkadu...
Takže krevety z KON-RADu odporúčam! Určite sa tam stavte, keď si chcete kúpiť dobré a nepredražené mrazené krevety!

večera
... alebo môj muž opäť v akcii. V tieto volné dni rada zneužívam jeho kulinárske schopnosti. Vlastne, začína to tu vyzerať tak, že ja doma nič nerobím, iba jem, čo mi navarí. A dnes je to aj pravda :D. Ja som zas v našej domácnosti tá, čo je tu za poriadok, pranie, skladanie prádla, každodenné spratávanie a aj väčšinu času s Vivi zvyknem tráviť ja - veď predsa som na tej materskej. Ale čo sa tu obhajujem, už ste si pravdepodobne aj tak spravili o mne obrázok :D.
Večer sme varili pre Vivi detský príkrm, na ktorý sme použili polovicu tekvice hokaido (okrem iného). No a druhú polovičku zas tá moja polovička šikovne upotrebila na hokaido polievku so zázvorom a kokosovým mliekom. Ideálna do týchto jesenných dní. Veľmi chutná a zdravá. Na vrchu pokvapkaná s tekvicovým olejom... Mmmmmm!

A to je vlastne z dnešného dňa po gastro stránke všetko. Ďakujem, že ste sa dočítali až sem! Prajem krásny deň :).
Vaša G.